Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Iskolánk bemutatása

2012.10.05

 Halimba a Déli-Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. Részben földrajzi fekvésének köszönheti, hogy gyógynövényfajokban az ország egyik leggazdagabb területe. Iskolánk névadója, Dr. Szalai Miklós pontosan ezért kérte, hogy itt teljesíthesse papi szolgálatát. A község környékén 400 féle gyógynövényt gyűjtött össze és írt le. A növények hatását vizsgálta, belőlük teákat készített, azokkal gyógyította a környékbeli és a világ minden részéről idelátogató betegeket. Ő maga egyszerűen, takarékosan élt, a természet közelségében és azzal összhangban tevékenykedett.

Az iskola 1996-ban vette fel Dr. Szalai Miklós nevét. Az ő szellemisége határozza meg iskolánk célkitűzéseit. A természet szeretetére, környezetünk védelmére, embertársaink tiszteletére és a bajbajutottak segítésére sarkall minket. Ezeket az értékeket szeretnénk átadni az iskola tanulóinak és a falu lakosságának.
Az évente megrendezésre kerülő Szalai Emlékversenyen lehetőségünk van a környékbeli iskolák diákjait és pedagógusait is megismertetni névadónk szellemi örökségével.
Településünk lakossága kb. 1200 fő, iskolánkban 120 diák tanul.
Az iskola három épülete körülöleli a nagy, füves udvart és egy sportpályát.
Az iskola technikai és személyi feltételei magas szintű oktatást tesznek lehetővé. A pedagógusok a hagyományos módszerek és eszközök mellett az új lehetőségeket is kihasználják. Könyvtárunk és jól felszerelt informatika szaktantermünk ugyanúgy a diákok rendelkezésére áll, mint a hagyományos technika terem és az új interaktív táblák.

A kis iskola előnye, hogy a gyerekek számára az egyéni törődés, felzárkóztatás
tehetséggondozás könnyen megoldható. Tanítványaink sikeresen szerepelnek a szaktárgyi és sportversenyeken. A közeli kapcsolat és a személyes példa lehetővé teszi a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását.
Valamennyi pedagógus sajátjának érzi, hogy tantárgyán belül minél többet tegyen a fenntartható nevelés érdekében.